Fyra enkla metoder som ger dig inspiration för att få ut mer av dina kvadratmeter.
I dag är compact living ett välkänt och för många nödvändigt begrepp att utgå ifrån för att skapa utrymme där man inte trodde att det var möjligt. Det spelar ingen roll om det är i studentlägenheten, attefallshuset eller i villan. Smarta och platsbesparande lösningar är alltid intressanta och kan skapa både mer yta och en fin inredningsstil. Här hittar ni våra bästa tips och får inspiration för att få skapa både praktiska, effektiva och snygga compact living lösningar!
1. Använd höjden!
Att använda höjden hela vägen upp till taket är ett väl beprövat compact living tips. Ju mer golvyta du kan frigöra, ju bättre är det! Väggförvaring behöver inte vara synonymt med stora och tunga skåp, utan satsa på en öppen look med hyllor eller öppna väggskåp i djup som passar. Krokar kan man inte få för många av och använd dessa till att hänga upp saker på! Till småsaker kan du använda en förvaringstavla man kan fästa krokar, hyllor och korgar. Där kan du förvara allt från pennor och saxar till köksredskap. Om du behöver en garderobslösning, använd ett system som du kan anpassa hela vägen upp till taket, te x Elfa. Att använda sig att väggar gäller också många möbler, t ex vägghängda lampor i stället för golvlampor och väggmonterade tv-bänkar och sängbord som skapar en luftigare känsla och gör det enklare att städa.
Ett klassiskt compact living knep är att det är bra att använda ljusa färger bättre då det skapar en mer ljus och luftig känsla. Man kan också lura ögat genom att använda sig av diskreta vertikala randiga gardiner som gärna sätts upp med en takskena för att skapa en känsla av rymd.
2. Använd multifunktionella och smarta compact living möbler.
Du kanske tror att du inte kan ha så många möbler på en liten yta, men det finns faktiskt många sätt att komma runt det. En compact living lösning är att inreda med möbler som är flexibla och som går att göra mindre eller större beroende på behov, eller som går lätt att stoppa undan och plocka fram. Du kan till exempel satsa på ett sängskåp eller en bäddsoffa istället för en säng. Eller bygga ett sovloft! Om du vill ha en riktig säng, välj en boxbed där du kan få plats med förvaring inuti eller köp lådor så att du kan förvara extra filtar, kuddar mm under sängen.
Om du bor riktigt litet kanske du måste fundera på om du behöver både ett matbord och ett skrivbord? eller om de går att kombinera? Det finns vägghängda bord som tar minimalt med plats när de inte används men som enkelt kan ordnas till en matplats för två eller en arbetsyta. Ett klaffbord är en smidig lösning som kan fällas ut och skapa mer platser när det finns behov. Istället för ett stort soffbord kan du välja ett satsbord som kan delas upp i flera delar och ställas undan när det inte behövs. Varför inte använda en del vid soffan och den andra delen som ett avlastningsbord i hallen?
En viktig del kan vara att plocka undan de där stora möblerna. Många tycker att en fotölj är skön att sitta i, men det finns också hängande varianter som inte tar någon golvyta alls. När det gäller stolar kan man byta ut många till pallar. Pallen kan fungera som extra sittplats, sidobord, sängbord och som stege för att nå saker. Ofta går det också att stapla pallarna, vilket är en fördel i små utrymmen Det finns också många fina hopfällbara stolar som kan fungera som extrastolar och enkelt hängs upp på väggen.
3. Trolla fram förvaringen!
Något av det viktigaste att tänka på är att man faktiskt ska förvara det som används i närheten. Det som inte är i säsong ska förvaras på vinden eller i källaren. Gärna förpackade i utrymmeseffektiva vakuumpåsar så sparar man extra plats. Då kan den förvaring som finns i hemmet nyttjas till det man verkligen behöver förvara hemma, det vill säga det man använder frekvent.
Ett sätt att få fram mer förvaring är att integrera förvaringen i möblerna. En förvaringssoffa kan fungera både i hallen, i köket eller varför inte i barnrummet. Det finns sängar med inbyggda lådor och om inte du väljer en så använd utrymmet under sängen till förvaring. Om du har råd eller möjlighet så är kanske att platsbygga en förvaringslösning det allra bästa. Ofta är trappan ett sådant outnyttjat område, antingen i form av utdragbara lådor i varje steg eller så kan man bygga skåp med luckor som man öppnar på sidan av trappan.
4. Använd alla ytor!
Bara för att det heter arbetsrum betyder inte det att det måste måste vara ett extra rum! Använd den ytan som finns för att ordna den lösning som passar bäst för dig. Det kanske är under snedtaket eller under loftsängen? Kanske kan arbetsbordet i sovrummet döljas av en rumsavdelare? eller använda en rumsavdelare så att det äldre syskonet kan få en ostörd studiehörna?